Divčibare

U centralnom delu Maljena, 38 km jugoistočno od Valjeva nalazi se Divčibare, koje leži na nadmorskoj visini od 980 m. Poznato je kao planinsko-klimatsko turističko mesto. Pruža se od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Ime je dobilo po brojnim barama i jezerima i u prevodu znači devojačke bare. Svake godine se bira najlepša devojka zapadne Srbije na manifestaciji "Beli narcis", koja je dobila naziv po istoimenom cvetu koga ovde ima u izobilju. Najviši vrh je Crni Vrh (1043m).


Šta vam pružaju Divčibare

Tokom cele godine na Divčibarama se održavaju raznovrsne turističke, kulturne i sportske manifestacije, kao što su "Beli narcis", "Dani gljiva", Zimski festival dečije rekreacije itd.

Pešačke staze

Divčibare su idealno mesto za rekreaciju. Omogućeno vam je opuštanje i upoznavanje prirode šetnjom po pešačkim stazama:

  1. Centar – Golubac ( 1050 м ) 30 minuta
  2. Centar – Paljba ( 1051 м ) 40 minuta
  3. Centar – Pančevačko odmaralište – Velika pleć ( 1036 м ) 45 minuta
  4. Centar – Pančevačko odmaralište – Crni vrh ( 1093 м ) 35 minuta
  5. Centar – Ljuti krš

Tokom šetnje treba pratiti crvene oznake na stablima drveća, koje omogućavaju orjentaciju.

Skijaške staze

Skijašima je na raspolaganju nekoliko staza. Na severnoj padini Crnog vrha se nalazi najduža staza (800 m) sa sa ski liftom - vučenicom. Njen kapacitet je 700 skijaša na sat, dužina je 600m, a visinska razlika je 100m. Staza je osvetljena, pa postoji mogućnost noćnog skijanja. Ovo je jedina prava ski staza, koja se sa Crnog vrha spušta gotovo do puta koji preko Kaone vodi ka Valjevu, ili preko Tometinog polja ka Ježevici i Požegi.

Kod odmarališta "Zmaj", na Golupcu kod odmarališta "Stevan Filipović" i na visu "Stražara" nalaze se tri manje ski staze, dužine do 300m sa decijim ski liftovima (uže) kapaciteta 200 skijaša na sat.

Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama. U hotelima i odmaralištima postoji mogućnost najma i servisa ski opreme, a tokom zimske sezone radi i škola skijanja.

Prirodni rezervati

Prirodni rezervati na Divčibarama su stara šuma na Velikoj pleči, Vražji vir na reci Crna Kamenica i kanjon Crne Reke. Posebna atrakcija je 20 m visok vodopad Skakalo na reci Manastirici. Na Divčibarama postoje četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir.

Lekovite karakteristike

Na osnovu posmatranja klime u jednom dužem periodu od strane Balneoklimatološkog instituta Srbije iz Beograda 1963. godine Divčibare je proglašeno za "Klimatsko lečilište". Na Divčibarima mogu se lečiti: oboljenja bronhijalne astme, hronični bronhitis, oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima, stanje rekovalescencije, posle akutnih infektivnih bolesti, pneumonije...

Divčibare imaju blagu i prijatnu klimu. Zbog svog dobrog geografskog položaja, do Divčibara dopiru vazdušne mase iz Mediterana i sukobljavaju se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu.

Divčibare imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18 stepeni, sa toplijom jeseni od proleća, sa 239 dana bez vetra, 280 dana bez padavina. Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama. Divčibare imaju 289 dana bez vetra, 126 dana sa padavinama, zime obiluju snegom puna 4 meseca.

English